Blaty w kuchni muszą być odporne nie tylko na wilgoć, ale także na zarysowania, wysoką temperaturę, odbarwienia powstałe w wyniku rozlania się produktów spożywczych. Wybierając materiał, z którego wykonany zostanie blat, należy więc brać pod uwagę nie tylko estetykę, ale także wytrzymałość. Szukając idealnego rozwiązania, warto rozważyć laminat HPL, który wyróżnia się wysoką trwałością. Daje on także duże możliwości w zakresie obróbki. Poznaj właściwości laminatu HPL i przekonaj się, dlaczego właśnie ten produkt warto wykorzystać do przygotowania blatu w kuchni.

Jak powstaje laminat HPL?

Laminat HPL to materiał, który powstaje w wyniku sprasowania ze sobą wielu warstw papieru kraftowego – dokładnie tego samego, z którego powstają pudła. Jak to możliwe, że z papieru kraftowego produkuje się niezwykle trwały laminat HPL? Dzieje się tak dzięki procesowi produkcji – prasowanie następuje w wysokiej temperaturze, sięgającej 150oC i pod bardzo wysokim ciśnieniem, które sięga nawet 9 MPa. Ponadto papier kraftowy laminowany jest żywicą fenolową, która dodatkowo zabezpiecza płytę HPL. Ciekawym rozwiązaniem jest również prasowanie papieru kraftowego warstwą papieru dekoracyjnego, dzięki któremu laminat HPL może mieć dowolny kolor i strukturę. Warstwa ta laminowana jest żywicą melaminową, co ostatecznie zabezpiecza całość i nadaje znakomitych właściwości, które sprawdzają się w kuchni.

Jakie właściwości ma laminat HPL?

Dzięki pasowaniu papieru kraftowego pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze, laminat HPL zyskuje bardzo cenne dla użytkowników właściwości:

  • odporność na wysokie temperatury
  • odporność na wilgoć
  • odporność na zarysowania
  • odporność na działanie detergentów
  • odporność na zabarwienia od takich produktów, jak wino czy kawa

Wszystko to sprawia, że blaty kuchenne HPL doskonale radzą sobie w warunkach, jakie panują w kuchni, a także w łazience czy w lokalach gastronomicznych. Można stosować je nie tylko w miejscach narażonych na zalania, ale także w pobliżu płyt grzewczych czy piekarników – laminat HPL odporny jest na temperatury do 150oC. Łatwo je także utrzymać w czystości – wystarczy przetrzeć morką ściereczką lub zastosować mleczko do czyszczenia lub inny popularny detergent, by usunąć z powierzchni nie tylko brud, ale także drobnoustroje. Te nie mają warunków do rozwijania się – laminat HPL nie chłonie wilgoci, również jeśli ta dostanie się w otwory, dlatego bakterie, grzyby czy wirusy nie mają szans przetrwać.

Czym jeszcze wyróżniają się blaty z laminatu HPL?

Blaty z laminatu HPL, oprócz wysokiej odporności na zarysowania (np. od kocich pazurków) i wysokie temperatury oraz całkowitej odporności na wilgoć, wyróżniają się także bogatym wzornictwem. Obróbka z wykorzystaniem papieru dekoracyjnego pozwala przygotować laminat HPL o dowolnym kolorze, a także dowolnej fakturze. Blaty także doskonale więc imitują drewno czy kamień, mogą być matowe, w połysku – laminat HPL jest więc uniwersalnym materiałem na blaty w kuchni, w łazience, w kawiarni czy restauracji. Dzięki temu, że laminat HPL jest bardzo cienki – jego grubość nie przekracza kilkunastu milimetrów – z powodzeniem można go wykorzystać do wykończenia frontów mebli, a także jako element dekoracyjny pomiędzy szafkami, np. zamiast płytek. Bardzo ciekawy efekt uzyskamy również dzięki możliwości wyprodukowania laminatu HPL praktycznie o dowolnej długości – brak łączeń cechuje się minimalizmem i doskonale wpisuje się w nowoczesny design.

Laminat HPL jest materiałem wytrzymałym, uniwersalnym, a także pozwalającym wykonywać nawiercenia i otwory (które również odporne są na wilgoć) przy użyciu tradycyjnych narzędzi stolarskich.